INTERCANVIS MUSICALS

1989 INTERCANVI AMB EL COMPLESSO BANDISTICO FORNOVESE “ETTORE ZUFFARDI” DE FORNOVO DI TARO – Parma (Itàlia)

El 26 de juliol de 1989 sortien d’Alcanar 2 autocars en direcció a la població de Fornovo di Taro, a la regió de Parma (Itàlia). Un total de 103 persones entre les quals 70 músics de la Banda Municipal de Música d’Alcanar, que per primera vegada viatjava a l’estranger per fer un intercanvi músico-cultural amb els components del Complesso Bandístico Fornovese.

Aprofitant el viatge d’anada va fer-se un recorregut per Niça i parada d’unes hores a Mònaco amb visita al Palau on es va assistir al canvi de La Guàrdia Reial. L’arribada a Fornovo va ser a les 20h del dia 27, a la mateixa plaça de l’Ajuntament ens va rebre el President del Complesso Bandistico Fornovese, signore Giuseppe Olari, i ens va acompanyar a la seu social on teniem preparat el sopar. Tot seguit es va procedir a distribuir els músics canareus entre les famílies fornoveses per passar la nit. El dia 28 a les 8:00h ens vam concentrar a la seu del Complesso Bandistico per visitar la ciutat de Pisa i la famosa torre decantada, dia lliure de visita. A la nit després de sopar al menjador d’un centre de formació professional on realitzariem tots els àpats es va fer un assaig amb el director J.Quiles.

El dia 29 es va fer una visita a la casa del famós compositor Verdi. A la piazza de Busseto (ciutat de Parma), davant del monument a Giuseppe Verdi, la Banda Municipal va interpretar diverses peces, entre les quals “Nabucco” del mateix Verdi. Tot seguit es va visitar l’escola on estudiava solfeig; allí el nostre director J.Quiles va tenir l’honor de tocar el piano de Verdi, moment que resultà molt emocionant.

Havent tornat a Fornovo di Taro, es va assistir a la inauguració de les Festes amb un pregó i desfilada medieval de 100 persones. A la nit es va realitzar el Concert a la Piazza 4 de Novembre, davant d’una gran audiència. Hi va haver lliurament de plaques i parlaments de les autoritats corresponents: per Alcanar el Sr. Fontana, Regidor de Turisme, i el Sr. Adell, primer tinent d’Alcalde i Delegat de la Banda Municipal, i el Sr. Urquizu, d’Amposta, President de la Federació Catalana de Societats Musicals.

L’endemà al matí es visità Parma, capital molt interessant pels seus monuments històrics. A la tarda es continuà amb les actuacions musicals: desfilada per la població i Concert al recinte de la Fira. Aquesta vegada es va fer entrega d’una placa a la Banda per part de l’Alcalde de Fornovo i un banderí per part del President del Complesso Bandístico Fornovese, amb l’actuació de dos bandes més, tancant l’acte la nostra banda.

L’endemà, jornada de descans i lleure, es va fer una visita a una fàbrica de “formaffio parmesano”. Última jornada d’intercanvi que finalitzà amb el sopar de comiat a la Fira. Cal destacar la tristor i l’emoció de l’acomiadament i la gran amabilitat i atencions de les famílies italianes.

Del 5 al 9 d’octubre del mateix any, el Complesso Bandistico Fornovese tornava la visita a la Banda Municipal, durant les Festes Quinquennals d’Alcanar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

2003 INTERCANVI AMB LA SOCIEDADE FILHARMONICA MATOS GALAMBA,                   ALCACER DO SAL (Portugal)

2007 INTERCANVI AMB LA BANDA DE MÚSICA LA TAFALLESA,                                      TAFALLA (Navarra)

Del 12 al 15 de juliol la Banda Municipal d’Alcanar visitava  Tafalla, per realitzar la segona part de l’intercanvi musical que s’iniciava a l’agost de 2006 amb la visita de la Banda de Música la Tafallesa, a Alcanar.

Arribats a la 01:00 a Mendigorría, i després d’instal.lar a tothom  càmping, es va marxar cap a Pamplona per viure l’essència de la festa dels Sant Fermins fins ben entrada la matinada, moment en que es va presenciar “l’Encierro”.  La música de xaranga animà la plaça fins les 8:00 i pocs minuts, moment en què van entrar a la plaça els primers corredors seguits dels bous.

L’endemà al matí, es va fer una visita cultural al casc antic de Pamplona, guiats pel director de la Banda de Tafalla, Óscar de Esteban.  Es va fer un passeig pels carrers de l’ “Encierro”: “La cuesta de Santo Domingo”, la plaça de l’Ajuntament, el carrer “Mercaderes” i el famós carrer de l’ ”Estafeta”. A primera hora de la tarda vam viure en directe, des de la plaça de l’Ajuntament, la sortida de les penyes i xarangues animant els carrers de Pamplona.

Aquella tarda es realitzà un concert a Olite, a la plaça de la ciutat amb el famós Castell de teló de fons. Les obres interpretades: “Brisas del Moncayo”, “La Gran Via” i “Côte d’Or” a la primera part, i “Las Províncias”, “La Boda de Luís Alonso”, “Pirates of the Caribbean” i “Alcanar Sardana” a la segona part.

Dissabte va organitzar una visita al Castell d’Olite, també conegut com el Castell Reial dels Reis de Navarra d’Olite, considerat un dels castells medievals més luxosos d’Europa. A la tarda ens vam desplaçar a la ciutat de Tafalla, on es van visitar els llocs més emblemàtics de la ciutat i les autoritats ens van fer un acte de recepció a l’Ajuntament, amb intercanvi de regals i records, i la imposició a tots els músics del típic mocador roig de la ciutat de Tafalla.  La cercavila prèvia al concert es va realitzar amb l’acompanyament  de les parelles de balladors que després interpretarien el nostre ball de Sant Antoni.  En aquesta ocasió compartírem escenari amb els companys de la “Banda de Música la Tafallesa”, els quals interpretaren a la primera part “No lo olvido”, La verbena de la Paloma”, “Febrer”, “La boda de Luis Alonso” i “Tercio de Quites”. La nostra actuació consistí en el pas-doble “Sant Antoni”, la sarsuela “El Barberillo de Lavapiés”, “Pirates of the Caribbean” i la “Jota Vella”. Aquesta, acompanyada per sis parelles de balladors va encuriosir el nombrós públic assistent.  Un cop finalitzat el concert, es realitzà el sopar de germanor amb els músics de la banda de la Tafallesa i després ens van acompanyar en l’última nit a Pamplona.

Diumenge va ser dia de fer maletes i relax al càmping per emprendre amb forces el viatge. A la tarda es va sortir cap a Alcanar, fent una parada a Saragossa per visitar la Pilarica. Un intercanvi molt intens, en què tothom va voler viure els quatre dies sense perdre’s cap de les activitats programades, en que a les nits tots els músics van fer pinya per anar tots junts en tot moment en un lloc tant multitudinari com Pamplona en Sant Fermins, sempre acompanyats pels tafallesos i en especial per  Oscar de Esteban Gutiérrez, el director,  guia de la Banda per Pamplona tant a les visites oficials com a les nocturnes.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s