L’AUDITORI DE BARCELONA

15/07/12 CONCERT A L’AUDITORI DE BARCELONA:

XIè FESTIVAL DE BANDES DE MÚSICA CATALANES

La Federació Catalana de Societats Musicals, des de fa onze anys, organitza el Festival de Bandes de Música Catalanes, que es celebra a l’Auditori de Barcelona. En cadascun d’aquests festivals hi participen tres bandes catalanes, i en l’edició d’enguany, celebrada el passat dia 15 de juliol, les afortunades han estat la Banda Municipal de Música de Tortosa, la Banda de Música “Unió Musical de Tarragona”, i per segon cop des dels inicis del festival, la Banda Municipal de Música d’Alcanar, que ja al 2006 participà en la cinquena edició.

L’Auditori de Barcelona és un complex musical que compta amb quatre sales d’actuació de diferents característiques, que sumen un total de més de 3.000 places d’espectador. A més, al mateix Auditori també es troben l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Museu de la Música.

Actuar a l’Auditori de Barcelona representa arribar a tocar al lloc amb més prestigi on pot aspirar de tocar una banda a Catalunya, i més a la sala on es va celebrar el festival, la Sala 1 Pau Casals, la més gran de l’Auditori, amb una capacitat de 2.200 espectadors.

Segons explica el director de la banda, Pascual Arnau, la Banda Municipal de Música d’Alcanar, en els darrers anys ha aconseguit actuar a tres llocs destacats de Catalunya. A més dels dos festivals de l’Auditori de Barcelona en que ha participat, l’any 2009 va participar al III Certamen Internacional de Bandes Vila de La Sénia, on aconseguí un segon premi, i el 2006 va realitzar un concert a l’Auditori Pau Casals, a El Vendrell, considerat per molts el lloc amb millor sonoritat de tota Catalunya.

El repertori que va interpretar la banda d’Alcanar va estar format per tres peces. La primera va ser el pasdoble “Aixumara”, com a representatiu d’Alcanar. Aquesta peça va ser la primera que va sonar al festival ja que la Banda Municipal d’Alcanar va ser la primera en actuar de les tres que hi van participar. És un pasdoble que va compondre l’exdirector de la Banda, José Quiles Simón, i està dedicat a una persona del municipi d’Alcanar. La segona peça va ser “Toccata Festiva”, de Jan Van der Roost, una obra molt dura que van haver d’assajar durant uns mesos, però que s’acobla molt bé a la plantilla que actualment té la banda. I la última peça que van interpretar va ser “Beni-Hamez” d’Eduardo Nogueroles, una obra que el director Pasqual Arnau va sentir al Certamen de Bandes de Valencia d’enguany, li va agradar i va decidir arriscar i preparar-la amb només un mes de temps. I ho va aconseguir.

El resultat final, l’actuació al festival de l’Auditori va ser tot un èxit, i serví per compensar l’esforç i el treball del conjunt de tots els membres de la banda, que van haver d’assajar fins i tot en diumenges al matí. Assajos parcials, generals, … molt de treball. Dels 87 músics que van pujar a l’escenari, el 90% van assistir a tots els assajos. I aquesta és la clau de l’èxit de l’actuació: el compromís que van assolir tots els components que es van marcar com a fita poder aconseguir realitzar una bona actuació a l’Auditori de Barcelona.

Ha estat una de les millors actuacions de la banda, i ha superat el resultat que en un principi s’esperaven. Les crítiques musicals que la Banda Municipal de Música d’Alcanar ha rebut després d’aquesta actuació són crítiques molt favorables que feia molt temps que no rebia. En els moments posteriors a l’actuació, un musicòleg va comentar que li havia sorprès la qualitat de música que va obtenir la banda, en relació amb la joventut de la majoria dels músics, i la dificultat tècnica que tenien les peces que van interpretar. I és que la Banda Municipal de Música d’Alcanar té una mitjana d’edat dels seus components molt jove, en comparació a les altres bandes de les Terres de l’Ebre, d’on són la majoria de les bandes de música de Catalunya.

Aquesta actuació ha estat un al·licient per als components de la banda i, segons comenta el seu director, ha servit per veure que la banda està preparada per a un dels propers objectius que ell es marca: participar al Certamen de Bandes de València.

Aquest tipus d’actuacions són les que també serveixen per valorar l’evolució de la Banda, que els músics veterans de la mateixa consideren que és molt bona, i expliquen que un dels factors que ha afavorit aquest creixement musical, tant en qualitat com en nombre de músics es deu a la feina realitzada per l’Escola Municipal de Música d’Alcanar, i al fet que actualment són molts els components més joves que continuen els estudis musicals a diferents conservatoris. Els darrers anys el nivell musical de la banda ha anat augmentant.

PARLEN ELS MÚSICS

Les paraules per definir els sentiments dels músics són satisfacció d’haver tocat a l’Auditori de Barcelona, emoció, ganes de plorar d’alegria, … Al preguntar a diferents músics sobre els primers comentaris que van fer després de l’actuació, ens contesten que el primer no van ser paraules, sinó intercanvis d’expressions d’alegria i de satisfacció. El seu director afirma que en acabar l’actuació, els somriures dels components de la banda en baixar de l’escenari, parlaven per ells mateixos. No calia dir res més. El treball dels últims mesos havia aconseguit un resultat molt bo, i els músics van gaudir plenament de l’actuació.

S’ha de fer esment també al suport de tots els familiars i amics que van acompanyar als músics en aquest acte tant important, i que des de la seua situació d’espectador també van poder viure moments de gran satisfacció.

UN MOMENT EMOTIU

Un dels moments més emotius que destaquen els components de la banda és el fet que el director, quan va rebre un ram de flors com a detall per la participació al festival, es va girar cap a les grades on estaven asseguts tots els músics canareus i va aixecar el ram cap a ells, dedicant-los-ho, acció que els músics van correspondre amb forts aplaudiments.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

09/07/06 CONCERT A L’AUDITORI DE BARCELONA:

Vè FESTIVAL DE BANDES DE MÚSICA CATALANES

El 9 de juliol de 2006 la banda participà en el 5è Festival de Bandes de Música Catalanes, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, a l’Auditori de Barcelona. Les obres interpretades varen ser la “1a Suite en Mib per a banda militar” de Gustav Holst i ”Highlights from Chess” dels compositors Ulvaeus & Andersson (ABBA) amb arranjament de Johann de Meij.

En aquella 5ª edició les bandes participants van ser les següents:

-Banda de Música dels Amics de la Música de Bellvitge

-Agrupació Musical Rapitenca

-Banda Municipal de Música d’Alcanar

http://www.ensdecomunicacio.cat/noticia/5a-edicio-del-festival-de-bandes-de-musica-catalanes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s