L’any 2020 la Banda Municipal de Música d’Alcanar havia programat tot un seguit d’actes per commemorar el 175è aniversari de la seva fundació, però la irrupció de la COVID-19 va obligar a anul·lar tot el que hi havia previst a partir del març. Un cop superada la pandèmia, aquest 2022, s’han recuperat la majoria de les activitats i concerts pendents.

Així ha estat amb el concert més emotiu per als músics: el de commemoració de l’aniversari. A Alcanar, ho vam celebrar el dissabte, 25 de juny, a la plaça de l’Ajuntament; el 15 d’agost, al recinte portuari de Les Cases, es va repetir el mateix concert. Tots dos actes van comptar amb una gran assistència de públic amant de la nostra banda i de la música de banda en general.

Aquest concert va ser molt especial per diversos motius. Per una banda, vam comptar amb la participació d’un nombrós grup d’antics músics, els quals van reviure amb goig i molta il·lusió els seus temps de músics en actiu. Van fer un gran esforç per venir als assaigs i, durant l’últim concert, van ser obsequiats amb una fotografia de record.

També vam comptar amb la participació brillant dels companys i companyes del grup de teatre Gresol. Ells van ser els encarregats d’escenificar alguns dels moments històrics de la nostra banda, amb escenes que es van anar intercalant entre les peces musicals. Així vam poder veure l’escultor Miquel Gisbert durant la seva trobada amb la reina Isabel II l’any 1845, moment de la fundació de la banda; l’homenatge al mestre Felip Pedrell del 1911; l’aparició de tots els antics directors; un episodi de l’època de la República amb el mestre Francisco Frías; l’etapa del mestre Julio Castell; els records dels músics durant el període del mestre José Quiles, fins arribar a l’època actual amb el director Pascual Arnau. La representació va ser llargament aplaudida pel públic assistent als dos concerts.

La part musical va consistir en un recull d’obres molt estimades pels músics de la banda. Així vam poder escoltar el pasdoble Puenteareas de Soutullo, una selecció del ballet Coppelia de L. Delibes, una altra selecció del musical Highlights from Chess amb arranjament de Johan de Meij, el pasdoble Enguera de F. Penella, la Simfonia Clàssica de T. Huggens i la Suite Catalana de Jordi Bonilla. Les peces van sonar molt bé, gràcies a l’esforç i el mestratge dels solistes, de tota la plantilla de músics i del treball excel·lent del nostre director, Pascual Arnau.

Els dos concerts van acabar amb un gran pastís d’aniversari que es va repartir entre el públic com a degustació. En la primera sessió les espelmes van ser bufades pel músic més veterà, Baptiste Curto, i la més jove, Ana Adet. Durant el concert a Les Cases les espelmes van ser apagades per les pubilles de la banda, Clàudia Fibla, Martina Ejarque, Alba Garcia i Nerea Alves. Els pastissos, amb dolços i artístics motius del 175è aniversari van estar elaborats per les pastisseries Ermita d’Alcanar i Raga d’Ulldecona. Mentre lluïen les espelmes la banda va interpretar l’obra Anniversary Marcha-cha de

Jef Penders, amb algunes bromes dels músics amb el director Arnau que van cloure el concert amb un esperit de bon humor i alegria.

Durant el concert a Alcanar, l’alcalde Joan Roig va fer la cessió oficial de la Creu de Sant Jordi als músics de la banda; un prestigiós guardó atorgat per la Generalitat de Catalunya l’any 2020 a la nostra entitat, en reconeixement dels 175 anys d’esforç col·lectiu envers la cultura musical del nostre poble.

Podem concloure, doncs, que hem assolit l’objectiu proposat des d’un principi: celebrar amb un gran espectacle – en aquest cas, per duplicat – la història de la nostra Banda Municipal. I compartir amb tot el nostre públic i simpatitzants la satisfacció per tants moments compartits de música i cultura que desitgem tinguin molta continuïtat en el futur, amb la mateixa empenta i vitalitat d’avui. Amb el mateix esperit de servei de sempre al poble d’Alcanar i Les Cases.

Per molts anys més! Cap al bicentenari!

Ricard Reverter Forcadell

Banda Municipal de Música d’Alcanar

Vídeos del Concert del 175è Aniversari:

  1. Puenteareas: https://www.youtube.com/watch?v=2dCdQ6Anozs&t=277s
  2. Coppelia: https://www.youtube.com/watch?v=zeUIpTRpZUE&t=439s
  3. Highlights from Chess: https://www.youtube.com/watch?v=wR3tKql1uzo&t=57s
  4. Enguera: https://www.youtube.com/watch?v=Vl-yS0I1SF8
Advertisement